De 1e groep loopt de 50km

Start2Ultra

Hoe gaaf zou het zijn om mensen te begeleiden naar hun eerste ultra, een 50 km trail? Wat begon als een aantal avonden enthousiast brainstormen werd uitgewerkt in een heus programma, met flyer en website. En zo begonnen we in februari met het werven en was er in maart een info avond gevolgd door een groep van 8 enthousiastelingen die met ons de uitdaging wel aandurfden om in 6 maanden begeleid met online coaching en advies, feedback op loopjes, thema avonden over mindset, voeding, fysiologie, kracht en materiaal van start gingen. De instap was dat je zo’n 20 km comfortabel moest kunnen lopen, je kreeg een trainingsschema op maat wat je richting gaf en structuur en je kon al je vragen stellen aan ons als team van NLP-coaches, trainers ervaringsdeskundigen en ultra traillopers.

En met dit alles begonnen we in April van dit jaar met een eerste groep. De start was gemaakt en op 7 april na een gezellige kennismaking in de bossen van Maarn begon de eerste groep Start2Ultra. Kort daarop was ook de eerste themabijeenkomst waar we naast kennismaking ook onze doelen benoemden. Er werd hard getraind, vragen werden gesteld, ervaringen gedeeld en we werkten toe naar de eerste Milestone, 30 km lopen tijdens het event Brabantse Kluis, eveneens van Trail Running Europe. Het was super om te zien hoe de groep van start ging en vol zelfvertrouwen iedereen een voor een over de finish kwam. WoW!

De volgende stap was naar de 40 km. Er zat ongeveer 2 maanden tijd tussen, de zomer brak aan wat het soms makkelijker maakte om lekker naar buiten te gaan, en eind juli op een enorm warme dag liep de groep tijdens de Leenderbos Trail hun 40 km trail. Gaaf! Alweer mooie resultaten. De duur was soms lang, daar moest hier en daar nog wat op getraind worden maar jeetje, de afstand werd toch maar mooi afgelegd. En in vergelijking met de gemiddelde marathon waar menig loper de finish ter nauwer nood bereikt kwam iedereen hier lachend en moe maar voldaan over de streep. We proosten erop, en zo volgende fase brak aan.

De spanning begon hier en daar wat meer merkbaar te worden, want oei, nu stond toch echt die 50 km als volgende op het programma. Er was geen ontkomen meer aan. Tussentijds was er nog een interessante themabijeenkomst over kracht en de laatste stapjes van het schema werden afgerond en ja, toen brak toch echt de dag aan dat de Groote Heide Ultra Trail voor de deur stond.

 

De Groote Heide Ultra

En zo gebeurde het, een exclusief mini event in de bossen van De Groote Heide: De Groote Heide Ultra. Met een route speciaal uitgezet door Chris, die vorige week nog finishte bij de TOR de Geants. De kop was er af, de lopers vertrokken, op weg naar hun eerste ultra, 50 km en de kers op de taart van hun Start2Ultra avontuur!

Al heel vroeg in de ochtend verzamelde men zich in Geldrop. De spanning was af te lezen van de gezichten. In een half jaar tijd zijn de lopers een hechte club en elkaars buddy’s geworden. Ze hadden veel zin in dit avontuur, maar realiseerde zich terdege de omvang deze uitdaging. Een aantal koos ervoor om in duo’s te vertrekken, om zo elkaar ook te kunnen steunen.

Na een korte briefing en wat tips over de route juichten we iedereen weg. En niet alleen deze eerste groep bijna ultra lopers, maar ook de tweede groep Start2Ultra, die in juni van start was gegaan en inmiddels aan Milestone 2, de 40 km was aanbeland.

De dag begon met een flauw zonnetje en redelijk aangename temperatuur. De eerste verzorgingspost werd door iedereen bezocht en het liep lekker, de lopers zagen er fris uit en vol goede zin. Speciaal voor dit event werkten we met mobiele verzorgingsposten, die gedurende de dag met de lopers meereisden en om de 10 km hen opwachtten. De kofferbak ging open en het uitgebreide assortiment van Trail Running Europe, waar de events inmiddels mede beroemd om zijn, werd uitgestald. Ja, want voor de inwendige mens moet ook goed gezorgd worden. Zeker tijdens zo’n mega prestatie!

Inmiddels was het wel begonnen met regenen en buienradar vertelde ons dat dat niet meer zou stoppen vandaag. De lopers leek het vooralsnog weinig uit te maken, die liepen gestaag verder. Ik wachtte bij de Finish, en Chris & Geraldine crosten door het bos op zoek naar de lopers op de verschillende posten. Ondertussen werd er druk heen en weer geappt zodat we overzicht hielden waar iedereen liep. Op de posten hadden we “stempelkaarten” zodat we wisten wanneer we een post konden verplaatsen.

Tegen het eind van de ochtend viel de regen met bakken uit de lucht en begon het een bijna heroïsche tocht te worden. Afgelopen zomer was het alleen maar warm en droog, en net vandaag was het de natste dag van het jaar. Ik zelf zat inmiddels ingewikkeld in een deken en nog te rillen van de kou. Chris kwam even terug naar de finish en plots zagen we Rob aan komen rennen. Maar van de totaal verkeerde kant? Wat was dit? Hij was verkeerd gelopen en nu al terug, na 44km. Na kort overleg besloten we hem maar in de auto te zetten bij Chris en opnieuw te droppen bij de laatste verzorgingspost, zo kon hij zijn Ultra toch voltooien.

En terwijl Chris Rob aan het wegbrengen was kwam de eerste loper, Robert binnen. Hij had echt fantastisch gelopen. Met een brede glimlach kwam hij over de finish. Super prestatie. Maar wat was het koud, tijd om snel om te kleden. Vrolijk babbelend een schone en droge set aan en even snel wat eten en drinken. En zo mochten we samen wachten in ons campertje op de andere lopers.

Geraldine en Chris waren inmiddels ook aan de finish, en samen met Rowan (die had voor het eerst van zijn leven 20km gedaan) stonden we te schuilen onder de luifel. Ook Hennie en Jolanda van de verzorgingspost waren aangesloten. Chris besloot de lopers een stukje tegemoet te rennen en ze op te halen. En toen hij een paar minuten weg was kwam plots Rob weer aanlopen voor zijn tweede en nu echte finish. Wow! Met omweg, maar wel dubbel en dwars een ultra lopend. Ook hier zag ik weer een glimlach op het natte en koude gezicht.

En zo kwamen ze een voor een binnen. Edwin van de 40k, super trots en schijnbaar niet moe. “Comfortabel een 50k lopen? Kom maar op! Ik kan het!” riep hij vlak na zijn aankomst. Pieter, ook van de 40k had een zware dag gehad. Zijn horloge was er mee gestopt, navigeren op de telefoon was lastig en de kou had het heel zwaar gemaakt. Maar ook hij had het maar mooi gedaan.

En al bijna bevriezend rende Chris nog een keer het bos in om de laatste lopers op te gaan halen. En jawel hoor, daar kwamen ze: Sander en Mieke! Wat was dit nu? Dat was geen gewoon lopen meer, zelfs geen hardlopen, dat was vet sprinten. Wat kwamen die twee hard over de finish. Mega stoer! En ja hoor, weer twee keer een trotse glimlach op het gezicht. Applaus en knuffels. En rap omkleden, echt iedereen was doorweekt en koud tot op het bot.

Het wachten was nu op de laatste loper van deze dag, Niels. Sander en Mieke hadden lang met hem samen gelopen maar op het laatste stuk waren ze – in overleg – met z’n tweeën verder gegaan. Zij hadden nog wat over gehad, en Niels niet meer. Die had het zwaar, maar was er wel ok mee. En terwijl Chris en Hennie hem al tegemoet waren gaan lopen en nu op 2 km voor de finish waren, renden ook Geraldine en Robert het bos in. Alles om het team compleet te maken en iedereen van Start2Ultra te laten finishen in het warme bad, wat vandaag een enorme koude en natte omgevingstemperatuur had. Iedereen stond inmiddels Ik rilde van boven tot beneden, van de kou én van de spanning. Want als Niels de finish zou halen dan hadden ze het toch echt allemaal gefixt. En ja hoor, daar zag ik hem. Oei, het liep niet als vanzelf maar hij kwam er echt aan. Op het tandvlees, en met zware benen. “De eerste 40 was op conditie, de laatste 10 op wilskracht” vertelde hij later. We juichten ook hem over de finish. Wat was dit mooi!

 

De Finish

Het was gelukt! Alle lopers hadden de finish gehaald. Mega trots voelde ik me, en ook Chris, Geraldine, Jose en mama Diny van verzorgingspost 2 en 4, Jolanda en Hennie van verzorgingspost 1 en 3 en natuurlijk alle andere lopers. De euforie was daar en de oplettende kijker kon zelfs een klein traantje in mijn linkeroog zien. Wat was dit een mooi avontuur en wat mogen we met zijn allen trots zijn op wat we samen hebben neergezet.  Met heel veel enthousiasme, passie en plezier zijn ook wij aan een avontuur begonnen. We  hebben een programma gebouwd, we hebben gedeeld, geleerd, beleefd en ervaren, we hebben gelachen en heel hard gewerkt om dit samen te bereiken. De lopers hebben meer dan 1000 kilometers getraind en ontelbare mijlpalen behaald. De groep is heel hecht geworden en iedereen had dezelfde focus, het lopen van die 50K, een Ultra en dat doel bracht een enorme verbinding.

We sloten de dag samen af met een klein feestje. Maar naast een hapje en een drankje moest er nog één ding gebeuren. Het overhandigen van de medaille. Nu ja, medaille. De afgelopen maanden hadden we ook daar werk van gemaakt. We wilden wel iets geven wat bijzonder was, een echt collectors item. En dat hebben we weten te maken. Voor iedereen die het thuis ook wil doen, dit is het recept. Neem een eik, zaag die in stukken, zaag de stukken in schijven, zaag er een kwart van af, schuur de schuiven aan één kant tot je een ons weegt, maak een ontwerp van logo en prestatie, zoek een lieve vriend die nog een echt ouderwets brandijzer kan maken (let op: dit is echt vakwerk dus kan even duren en brengt de nodige test exemplaren met zich mee), ga een avond  oefenen, stel bij en begin opnieuw en plan dan tenslotte een echte vuur/stook/brand avond en brand de blokken in met het brandijzer. Wat je dan krijgt? Dit!


De tweede groep Start2Ultra kan alvast reikhalzend uit gaan kijken naar die trofee, want die zijn bijna klaar voor de 50k en goed nieuws, ook groep drie van Start2Ultra is net gestart.

Lijkt het jou ook fantastisch om over een half jaar een ultra te lopen? Wil je het niet allemaal op eigen ‘houtje’ doen maar met een groep, gedegen begeleiding, schema’s, coaching en advies? In november gaat er weer een groep van start, daar hebben we nog een paar plekken vrij. Kijk op de website www.start2ultra.com. Of neem contact met me op via mail (cor@start2ultra.com) of app of telefoon (06 363 14 960). Als je mij contact, bel ik je altijd even terug voor een persoonlijke intake en verkennen we samen of jij in november ook Start-2-Ultra! Hoe gaaf zou dat wel niet zijn?

Cor,

ook namens Chris & Geraldine